Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor vakantieparken

Je logies uitbaten als vakantiepark? Ontdek dan hier de bijkomende uitbatingsvoorwaarden. Als je logies voldoet aan deze voorwaarden kan het ook een officiële erkenning krijgen.
Gezin wandelt in vakantiepark

Jouw contactpersoon

Verhuur je toeristische logies in Vlaanderen en gebruik je voor je logies de beschermde benaming vakantiepark? Dan moet je bovenop de algemene uitbatingsnormen voor terreingebonden logies ook voldoen aan enkele bijkomende voorwaarden. Als je voldoet aan deze voorwaarden kan je logies ook erkend worden als vakantiepark. De vereisten tellen ook voor verwante termen.

Kwaliteitsgarantie en comfortclassificatie

Als je voldoet aan onderstaande minimumvereisten, bied je je vakantieparkgasten een kwaliteitsgarantie. Deze kwaliteitsgarantie zorgt voor een gelijk speelveld voor iedereen in de sector. Voldoet je vakantiepark aan alle uitbatingsvoorwaarden en laat je dat bevestigen door één van de logiesadviseurs van Toerisme Vlaanderen dan krijgt je een officiële erkenning, naargelang jouw keuze met of zonder sterrenclassificatie. Je krijgt minstens één ster. Naargelang je meer comfort, faciliteiten en diensten aanbiedt, levert dit je meer sterren op. Hieronder vind je de belangrijkste uitbatingsvoorwaarden waaraan ieder vakantiepark in Vlaanderen minstens moet voldoen.

Bereikbaarheid

Jij en je medewerkers zijn bereikbaar, zowel online en aan de telefoon als aan de receptie:

  • Je beschikt over een herkenbare receptieruimte of balie met voldoende privacy.
  • Je receptieservice is permanent telefonisch bereikbaar voor iedereen.
  • Je gasten herkennen je medewerkers, bijvoorbeeld aan hun kleding of badge.
  • Je vakantiepark heeft een website met correcte informatie, realistische foto’s en informatie over de ligging.

Terrein en plaatsen

Minstens 60% van je totale aantal plaatsen bevat een verblijf dat je rechtstreeks of via een tussenpartij verhuurt. Toeristen logeren maximaal 31 opeenvolgende dagen in zo’n verblijf.

Maximaal 30% van je totale aantal plaatsen is een toeristische kampeerplaats, seizoensplaats, camperplaats of een plaats op een tentenweide (waarbij 5 plaatsen op de weide gelijkstaan aan 1 toeristische kampeerplaats). Voor zulke plaatsen gelden deze voorschriften:

  • Toeristische kampeerplaatsen en camperplaatsen groepeer je in zones zonder verblijfplaatsen.
  • Minstens 85 % van de toeristische kampeerplaatsen beschikt over een individuele elektriciteitsaansluiting die 6 ampère stroom (of meer) levert en maximaal 50 meter verwijderd is van de plaats.

Informatie voor toeristen

Je geeft logerende gasten minstens informatie over aankomst- en vertrektijden en over de dienstverlening in je vakantiepark. Denk bijvoorbeeld aan de openingsuren van bepaalde voorzieningen. Daarnaast maak je informatie beschikbaar over het toeristische aanbod in de streek.

Erkenning en comfortclassificatie

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan kan je je vakantiepark ook vrijwillig laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Eén van onze logiesadviseurs komt dan bij je langs voor een plaatsbezoek en adviserend gesprek. De adviseur zal meteen ook het sterrenniveau van je vakantiepark bepalen. Je kan je vakantiepark laten erkennen met en zonder sterrenclassificatie. Uiteraard mag je wel enkel sterren gebruiken in de promotie van je vakantiepark als je ook officieel erkend bent hiermee door Toerisme Vlaanderen. Een vakantiepark krijgt minimum één ster en maximum 5 sterren.

Goed om weten

Bovenstaande minimumvoorwaarden voor vakantieparken vormen een aanvulling op de basisnormen voor logies en de algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden voor terreingebonden logies. Daar moet je altijd aan voldoen, ook als je geen officiële erkenning als vakantiepark aanvraagt. Je kunt trouwens een erkenning aanvragen voor meerdere beschermde benamingen of labels, zolang je aan de relevante voorwaarden voldoet.

Regelgeving

Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor vakantieparken
Classificatienormen voor vakantieparken