34 Blue Flag gecertificeerde stranden en jachthavens zetten in op milieueducatie

Vlaanderen
Op 18 mei 2022 werd de Blue Flag uitgereikt aan 14 Belgische kuststranden, 12 zwemvijvers en 8 jachthavens. Deze locaties worden beloond voor hun uitstekende waterkwaliteit, properheid, veiligheid zoals EHBO-post en redders, aanbod van educatieve activiteiten, toegankelijkheid etc. Ieder jaar zetten we één van die thema’s centraal en dit jaar is dat ‘bewustmaking en educatie’.

 

Milieueducatie op Blue Flag locaties

Educatie en bewustmaking is een belangrijk onderdeel van het Blue Flag-label. Alle Blue Flag locaties bieden educatieve activiteiten aan rond duurzaamheidsthema’s zoals bijvoorbeeld natuur en afval. Denk aan natuurwandelingen, geocaching, vogels spotten, beach clean ups en knutselen met afval. De activiteiten sensibiliseren kinderen en volwassenen om een duurzamere samenleving te realiseren. Tijdens de uitreiking werden educatieve activiteiten aangeboden zoals een afval sorteerspel, een quiz over de plasticsoep en een zoekkaart met lokale planten en dieren erop. Ook de Prinses van Viesvuilland was op bezoek.

 

Duurzame recreatie bij Blue Flag locaties

"Met de zomer in het vooruitzicht, zal ook de roep naar afkoeling steeds luider klinken. Dankzij hun aanhoudende inspanningen op het vlak van kwaliteit en duurzaamheid kunnen we de komende maanden op deze 34 stranden, zwemvijvers en jachthavens met een gerust hart in proper water verfrissing gaan zoeken. Ik voel aan alles dat steeds meer mensen zich bewust zijn van het belang van een propere omgeving. Het doet me plezier om te zien dat de uitbaters van elk van deze locaties bezoekers erop attent maken om onze stranden en waterlopen schoon en gezond te houden. Zij mogen meer dan terecht opnieuw de blauwe vlag hijsen", zegt Vlaams minister van Toerisme Omgeving Zuhal Demir.

 

Hoe krijgt een locatie een Blue Flag?

Om Blue Flag-label te krijgen moeten locaties aan een flinke lijst criteria voldoen. Een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury én een internationale jury evalueren elk jaar de locaties. Proper (zwem)water is het meest voor de hand liggende criterium, maar daarnaast worden veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid gecheckt (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal, de beschikbaarheid van drinkwater …) en hoe het staat met milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten …). Ook belangrijk is dat bezoekers goed geïnformeerd worden over de huidige waterkwaliteit en een informatiebord aantreffen met een overzichtskaart van de locatie, waarop ook lokale natuurgebieden staan.

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen – die mee zorgt voor de promotie van de bijzondere locaties – en Aquafin, dat zorgt voor de uitstekende waterkwaliteit.

 

Op zoek naar een plek om het water in te duiken of je boot aan te meren?