Jouw contactpersoon
Eind 2020 sloot Toerisme Vlaanderen een intentieverklaring af met Flanders Classics, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Oudenaarde om een nieuwe Cycling in Flanders wielerhub te realiseren. Eerder dit jaar kwam dan het nieuws dat die wielerhub onderdak zal krijgen in de voormalige kerk van de Abdij van Maagdendale in Oudenaarde.
“Dit historische erfgoedpand is een echte landmark, met zijn open karakter, internationale uitstraling en prachtige ligging aan het jaagpad langs de Schelde in Oudenaarde. De Cisterciënzerabdij Maagdendale werd vanaf 1234 opgetrokken in Pamele, op een steenworp van de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en het Zwartzusterklooster. De abdijkerk is het oudste gebouw van het complex.”
- Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed
Voor de uitbouw van de wielerhub stelt de Vlaamse Regering nu 6 miljoen euro relancemiddelen ter beschikking via Toerisme Vlaanderen. Het geld gaat naar de vzw Centrum Ronde van Vlaanderen dat zal instaan voor de realisatie van de wielerhub.
Centrum ronde van Vlaanderen logische keuze
Het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen (‘CRVV’) opende op initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen de deuren op 25 februari 2003 en viert binnenkort dus zijn 20-jarig bestaan.
Maar de infrastructuur en het concept zijn intussen aan een grondige update toe. “Het is een logische keuze om via de huidige vzw Centrum Ronde van Vlaanderen de nieuwe Cycling in Flanders wielerhub te realiseren,“ zegt minister Demir. “Zij beschikken immers als geen ander over de expertise om van de nieuwe wielerhub het kloppend hart van sportief fietsen in de Vlaamse Ardennen en Vlaanderen te maken. In de nieuwe wielerhub moeten wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland zowel inhoudelijk als praktisch geholpen worden om van hun wielertrip in of naar Vlaanderen een echte topbeleving te maken.”
De nieuwe wielerhub in Oudenaarde wordt een publiek-private samenwerking waarbij ook de lokale bewoners, ondernemers en de wielergemeenschap hun zeg krijgen. Toerisme Vlaanderen , Flanders Classics, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Oudenaarde zullen nu ook toetreden tot het bestuursorgaan van het Centrum Ronde van Vlaanderen vzw en van daaruit het project de facto vorm geven.
“Wij zijn bijzonder verheugd dat we via de toekenning van de middelen aan onze vzw de inspanningen van de afgelopen jaren kunnen borgen en ons samen met onze partners kunnen klaarstomen om de toekomstige binnen- en buitenlandse wielerliefhebbers te ontvangen in een nieuwe state-of-the-art locatie,” zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde van Toerisme van de provincie Oost-Vlaanderen en voorzitster van de Raad van Bestuur van het CRVV.
“Toerisme Vlaanderen zal samen met de lokale bewoners, ondernemers en de stad Oudenaarde de locatie uitbouwen tot een unieke trekpleister. Toerisme Vlaanderen zal hiervoor de complementariteit opzoeken met andere partners en sites die de doelstellingen van deze wielerhub willen helpen versterken. Het concept zal in de verdere besprekingen met de huidige en toekomstige partners verder uitgewerkt worden en aangepast in functie van de fysieke mogelijkheden van het gebouw en omliggende.”
Oudenaarde is fiets- en wielerstad
Dat de Vlaamse Regering de wielerhub in Oudenaarde wil realiseren ligt ook voor de hand. Oudenaarde promoot zich al jaren als fiets- en wielerstad. Het is sinds 2012 de aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen en wordt omringd door de meest legendarische hellingen die op het parcours liggen van de meeste wielerklassiekers die Vlaanderen aandoen. Oudenaarde investeerde in het recente verleden al zwaar in bijkomende sport- en cultuuraccomodatie en infrastructuur. De oprichting van een nieuwe wielerhub met internationale uitstraling zal niet alleen de inwoners ten goede komen, maar zal ook een groot potentieel aan binnen- en buitenlandse bezoekers inspireren voor een bezoek aan Oudenaarde.
“De keuze van de minister om te investeren in een nieuwe wielerhub in Oudenaarde, het hart van de Vlaamse Ardennen, kan ons alleen maar gelukkig stemmen,” zegt burgemeester Marnic De Meulemeester. “De stad zal samen met het CRVV volop meewerken aan de realisatie van deze hub en de belangen van de lokale bewoners en ondernemers mee behartigen.”
De provincie Oost-Vlaanderen, de partner van het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen springt graag mee op de kar. “Toerisme Oost-Vlaanderen wil de sportieve en de recreatieve fietser aanspreken. De Vlaamse Ardennen kunnen nog verder uitgroeien tot dé fietsregio voor de binnen- en buitenlandse wielertoerist,” zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde van Toerisme van de provincie Oost-Vlaanderen.
Ook Flanders Classics, de eigenaar van het merk Ronde van Vlaanderen, juicht de toekenning van de middelen voor een nieuwe wielerhub toe. Flanders Classics wil zelf ook een actievere rol gaan spelen in het verhaal. “We zijn heel erg tevreden om deel uit te maken van een dergelijk traject dat de verbinding zal vormen tussen historisch erfgoed, de Ronde van Vlaanderen en de verdere uitbouw van het fietstoerisme. We mogen ook spreken van een logische verankering van dit project in Oudenaarde en kijken uit naar de volgende stappen,” zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics.
Ruimte voor tal van activiteiten
In de nieuwe wielerhub zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden. Zo is er ruimte voor horeca waar de fietser zijn innerlijke Flandrien kan versterken, een shop, fietsverhuur en mechanische bijstand, douches en een tentoonstellingsruimte voor wisselende expo’s. Maar in het gebouw komen ook een businesscenter met vergaderruimtes, kantoorruimte, co-workingspace, ruimtes voor productpresentaties en events. Bedoeling is dat partners die actief zijn in de wielerwereld hier ook een etalage kunnen krijgen. De plek moet een katalysator zijn, een aantrekkingspool voor de binnen- en buitenlandse (wieler)toerist en het uithangbord voor alles wat met wielercultuur te maken heeft voor zowel Oudenaarde, de Vlaamse Ardennen als Vlaanderen in zijn geheel.