Jouw contactpersoon
De site wordt omgevormd tot een toeristische toegangspoort Duinengordel, met als hoogtepunt de imposante Oudsberg.
Marco Goossens, Burgemeester van Oudsbergen:
'We streven naar het creëren van een toeristische en recreatieve trekpleister voor erfgoed-, natuur- en cultuurliefhebbers en willen tegelijkertijd een ontmoetingsplaats zijn voor lokale verenigingen, burgers en ondernemers."
De Commanderij is als lokaal erfgoed van onschatbare waarde. In het noorden van Limburg zijn kasteelsites eerder zeldzaam.
Kurt Plessers, schepen van patrimonium:
In de eerste fase van de restauratie staan de kasteelhoeve en de bouw van een polyvalente zaal centraal. De hoeve omvat een bezoekersonthaal, multifunctionele ruimtes en horeca, terwijl de nieuwe zaal plaats biedt aan 350 personen en een prachtig uitzicht biedt op de historische site. De ruimte met grote glaspartijen kan gebruikt worden als een unieke event- of vergaderlocatie.
De restauratiewerken zijn toegewezen aan de Tijdelijke Maatschap Verstraete & Vanhecke nv en Vanderstraeten nv voor een bedrag van 11 620 991,49 euro exclusief BTW, met een geplande voltooiing in het najaar van 2025.
Het gemeentebestuur van Oudsbergen ontvangt 3 000 000 euro relancemiddelen via Toerisme Vlaanderen om de toegangspoort, als versterking van het Nationaal Park Hoge Kempen, te verwezenlijken.
De Vlaamse minister van Toerisme:
De Commanderij wordt een mooi voorbeeld van hoe natuur en erfgoed hand in hand gaan en elkaar naar een hoger niveau tillen. Zoveel meer dan louter een toegang tot de Duinengordel en Oudsberg, maar een ware trekpleister op zichzelf die de lokale economie een boost geeft. Het wordt een uitnodiging aan mensen uit binnen- en buitenland om het verleden van deze plek en het Nationaal Park Hoge Kempen – onze Limburgse trots – te verkennen.
Commanderij Gruitrode versterkt haar identiteit door de creatie van een eigen logo en huisstijl, gebaseerd op de vormgeving van de 5 oorspronkelijke torens in het grondplan van de oudste plannen van de Commanderij. De kleuren verwijzen naar water, steen, zand, hout en baksteen. Hiermee blijft ze ook vasthouden aan het DNA van de plek.
De Vlaamse minister van Economie:
Het engagement van burgers, bedrijven en lokale besturen, om samen de schouders te zetten onder onze stads- en dorpskernen, dat is de motor van onze levenskwaliteit. En daarom ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten bij het creëren van een gunstige omgeving die kansen biedt om lokaal ondernemend te zijn. Met de renovatie van de Commanderij koesteren we niet alleen de ruimtelijke schoonheid van onze dorpen, maar erkennen we vooral de onschatbare waarde die ze hebben in het leven van onze inwoners. Locaties als deze beschrijven voor mij dan ook perfect de Ziel van Vlaanderen.
Een actief participatietraject met burgers en verenigingen heeft al geleid tot het definitieve ontwerp. Voor burgers en nieuwsgierigen die de bouwwerken van dichtbij willen bekijken, wordt een veilig uitkijkpunt ingericht. Tijdens Openwervendag op 26 mei 2024 kunnen geïnteresseerden de werf bezoeken.