Jouw contactpersoon
De 3 provincies hopen dat de term kastelentoerisme bij het brede publiek weldra niet alleen beelden van de Franse Loirestreek oproept, maar ook van kastelen in wat ooit het hertogdom Brabant was. Die streek telt ook een groot aantal kastelen, klinkt het, en die komen steeds meer in publieke handen - wat ze dus toegankelijk maakt voor bezoekers.
Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen:
Dat biedt kansen voor de regio. Steeds meer mensen keren het massatoerisme de rug toe. Zeker in de drukbevolkte provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Noord-Brabant leeft er een hoge behoefte aan onthaasting. Mensen trekken zich graag terug in het groen en gaan daarbij steeds vaker op zoek naar verborgen parels, weg van de platgetreden paden. Sinds de corona-epidemie doen we dat liefst ook dicht bij huis.
Het project Brabantse Kastelen gaat alvast 3 kasteeldomeinen in Heist-op-den-Berg, Sint-Michielsgestel en Huizingen een nieuwe toeristische bestemming geven, en wil andere domeinen inspireren om hetzelfde te doen. Het doel is om een heus "kastelennetwerk" te creëren waar kasteelbeheerders ervaringen en kennis rond erfgoedbeleving kunnen uitwisselen.
Het aanbod aan toeristisch toegankelijke kastelen zal dan verder worden gepromoot, ook door Toerisme Vlaanderen, om het beter bekend te maken.
Kastelen zijn iconische plekken die tot de verbeelding spreken. Dankzij hun rijke geschiedenis hebben ze een hoog bezoekerspotentieel. Hun uitstraling en ligging in het groene buitengebied maakt deze plekken bovendien tot ideale toeristische vrijplaatsen. Momenteel is het aanbod aan erfgoedtrekpleisters in onze regio nog onvoldoende ontwikkeld. Daar brengt ons project verandering in.