Week van het toerisme 2022

Op maandag 30 mei ging de 2de editie van de 'Week van het Toerisme' officieel van start. De toeristische sector in Vlaanderen vieren en de deelnemers met elkaar laten connecteren rond de Reizen naar Morgen-visie, dat is waar de hele week om draaide!

Iets gemist? Op deze pagina vind je een overzicht terug van de verschillende evenementen, de beschikbare beelden en (de link naar) eventuele presentaties en opnames.
Header Week van het Toerisme

Jouw contactpersoon

Tijdens de Week van het Toerisme 2022 brachten we toeristische ondernemers uit de hele sector samen rond de tafel en bekeken we hoe we Vlaanderen kunnen laten groeien als florerende toeristische bestemming. Een week lang konden de deelnemers genieten van een gevarieerd programma met inspirerende presentaties, boeiende debatten en uitgebreide netwerkmogelijkheden.

 

Aftermovie

PMV-financieringsoplossingen voor toeristische projecten

Maandag 30 mei ging de Week van het Toerisme officieel van start met een infosessie rond financieringsoplossingen voor toeristische projecten, gepresenteerd door Tim Electeur en Alex De Ridder van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

Benieuwd naar de inzichten die zij met de deelnemers deelden? Neem dan zeker hun presentatie eens door!
 

“Bij PMV start alles bij een goed uitgewerkt, realistisch businessplan. Maak dit plan op basis van je eigen behoeften, niet op basis van het aanbod van PMV. Vergeet ook je aandachtspunten en rustigere perioden niet.” 

Alex De Ridder, account manager bij PMV

“PMV is een huis met veel kamers en (co-) financieringsoplossingen op maat. PMV investeerde in 2021 voor 218 miljoen euro. PMV heeft zowel een aanbod specifiek voor ontwikkeling in erfgoed maar ook een algemeen aanbod voor de toeristische sector.” Tim Electeur, Investeringsmanager bij PMV

PMV-sessie Week van het Toerisme

Download de presentatie

Presentatie PMV-financieringsoplossingen voor toeristische projecten

Brainstorm Meet in Flanders Academy

Nog op maandag 30 mei ging er een brainstormsessies door rond de toekomst van de Meet in Flanders Academy. De 'Meet in Flanders Academy' edities willen eventprofessionals in Vlaanderen inspireren, professionaliseren en de gelegenheid bieden om te netwerken. 

Samen met 36 enthousiaste eventprofessionals brainstormden we over de ideale timing, format en topics die in de toekomst aan bod kunnen komen. Experts vanuit hogescholen, sectorfederaties, conventie bureaus, hotels en meetinglocaties en event organisers deelden hun ervaringen, wensen en feedback. 

Een inspirerende oefening om de Meet in Flanders Academy te laten floreren met en voor onze eventprofessionals. 

Netwerkevenement Herkenrode

De eerste dag van de Week van het Toerisme werd afgesloten met een netwerknamiddag. Ondernemers en werknemers uit verschillende toeristische sectoren kwamen van ver en minder ver om de Abdij van Herkenrode te ontdekken en om met elkaar  én Toerisme Vlaanderen in contact te komen.

Na een gezellige receptie met welkomstspeech van CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde en Projectleider religieus erfgoed Kristof Lataire, lieten deelnemers zich onderdompelen tijdens enkele wandelingen op het domein.

Voor de gelegenheid incarneerden de vrouwelijke abdissen. Ze namen alle deelnemers in kleine groepjes mee doorheen de boeiende geschiedenis van de abdij. Eén ding was duidelijk: de zusters en abdissen konden hun mannetje staan!

Ook een kruidenwandeling stond op het programma. De abdij beschikt over een enorm uitgestrekte tuin, boordevol medicinale kruiden en groene wonders voor in de keuken. Er is zelfs een inspiratietuin voor wie nog tips wil voor zijn eigen tuininrichting.

Na de fascinerende wandelingen, nam Peter De Wilde de aanwezigen mee in het verhaal van de Reizen naar Morgen-visie, het opzet van het participatietraject binnen de Abdij van Herkenrode en de florerende toekomst die het Vlaamse toerisme staat te wachten. Hij introduceerde tijdens het interview ook de bestemmingsbarometer waarmee voor de eerste keer objectief kan gemeten worden hoe florerend een toeristische plek is.

En het einddoel van dit hele participatietraject in de abdij van Herkenrode?

"Dat is moeilijk te zeggen. Het is een dynamisch gegeven. De abdij is al 9 eeuwen in beweging dus we hopen dat het domein nog minstens even lang kan floreren en inspireren tot ondernemen en bezoeken.”, aldus Peter De Wilde.

Het netwerkmoment werd afgesloten met een heerlijk aperitief en gezellige walking dinner van de Limburgse sterrenchef Giovanni Oosters, met ingrediënten uit de kruidentuin.

Trade seminarie

Tijdens het online trade seminarie op dinsdag 31 mei gaven we de deelnemers een inkijk in de nieuwste trends over het veranderend trade landschap, lieten we hen kennis maken met de trade werking van Toerisme Vlaanderen en gaven we het woord aan enkele belangrijke internationale experten over de toekomstige rol van trade platformen en intermediairs. 

Presentator van het hele gebeuren was VRT-journalist en reisexpert Riadh Bahri.

Het seminarie gemist? Bekijk hieronder de opname!

VISITFLANDERS Day

Tijdens de VISITFLANDERS Day op woensdag 1 juni brachten we samen oplossingen in kaart voor de talloze uitdagingen waarmee de toeristische sector vandaag geconfronteerd wordt. We blikten vooruit op de toekomst en bespraken hoe de verschillende actoren elkaar in de toekomst (nog beter) kunnen ondersteunen en versterken. 

De verwelkoming en inleiding werden verzorgd door Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, Karl Wöber, voorzitter van IAST (International Academy for the Study of Tourism), Denise Vandevoort, schepen in Leuven bevoegd voor Cultuur, toerisme, evenementen, kunstonderwijs en ouderen en Rohit Talwar. Deze bekende futuroloog nam het publiek mee naar de toekomst. Hij sprak over de belangrijke trends en ontwikkelingen binnen de maatschappij die de toekomst van het reizen mee vorm geven. Hij bekeek ook het spectrum van visies voor toeristische bestemmingen, van high tech tot diepgaande duurzaamheid.  De 3 debatten die daarop volgden gingen over specifiek de thema's innovatie, future governance en mobiliteit en werden gemodereerd door Katrina Sichel. De deelnemers vertegenwoordigen de stemmen van de toeristische sector, de academische wereld, de overheid, de inwoners van Vlaanderen en het maatschappelijk middenveld.

De VISITFLANDERS Day werd georganiseerd door Toerisme Vlaanderen, de Modul Universiteit in Wenen, de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), de stad Leuven, het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en the International Academy for the Study of Tourism. 

Inspiratiesessie Legacy Makers

Internationale congressen zijn een katalysator voor de positieve maatschappelijke impact en verandering die Vlaanderen wil genereren. Toerisme Vlaanderen zet daarom in op de (inter)nationale promotie van Vlaanderen als unieke congresbestemming. Samen met relevante stakeholders binnen industrie, academici, kennisinstellingen en beleidsmakers trekken we impactvolle internationale congressen aan. Dat doen we proactief binnen de topdomeinen van Vlaanderen. 

Tijdens de 'Inspiratiesessie Legacy Makers' op vrijdag 3 juni kwamen verschillende experten, onderzoekers, beleidsmakers en professionals samen, allen actief binnen een van de volgende domeinen: mobiliteit, logistiek 4.0, levenslang leren, slim leven en wonen, circulaire economie, energie en klimaat, industrie 4.0, fietsen, zorg en gezondheid, Vlaanderen natuurlijk, erfgoed en kunst. Samen deelden we kennis en ervaringen uit rond het organiseren van internationale congressen.