Congressen en events

Het organiseren van congressen en evenementen in Vlaanderen biedt heel wat mogelijkheden voor een specifiek soort toerisme.
Collage van twee foto's. Foto links: een aantal congresleden staan op de treden van het FMCCA te Antwerpen. Foto rechts: een groep enthousiaste mensen op een festival.

Jouw contactpersoon

Toerisme Vlaanderen heeft met Reizen naar Morgen een ambitieuze toekomstvisie, waarbij we toerisme inzetten als een middel om bij te dragen aan een florerende bestemming Vlaanderen. Ook met onze congreswerking en de werking van EventFlanders dragen we bij tot deze doelstelling. Met het opzetten van congressen en topevenementen willen we meerwaarde creëren voor de (internationale en lokale) bezoekers/deelnemers, maar ook voor de bewoners en de ondernemers in de buurt van het event of congres en de plek zelf waar het plaatsvindt. 

Dat doen we o.a. door congresorganisatoren te begeleiden in die meerwaardecreatie en ondersteunen we hen om die methodologie ook op hun congres toe te passen. Met een meer impactvol congres als resultaat.

Door het aantrekken van welbepaalde congressen en topevenementen willen we een positieve economische, reputationele en maatschappelijke impact genereren. 

Met het thema congressen en events hebben we de ambitie om de positieve kracht van het congres-/eventtoerisme te versterken zodat Vlaanderen kan bloeien als een innovatieve, inspirerende en kwalitatieve reis-/congresbestemming voor bewoners, ondernemers en bezoekers. 

Als collectief doel identificeren, ontwikkelen en promoten we sterke verhaallijnen zoals rond ons intellectueel erfgoed en de Flanders Special Meeting Venues. Dat gebeurt onder de koepel ‘Create tomorrow’s heritage’ die bijdragen tot de internationale reputatie van Vlaanderen en waarbij fanatics in de communities (binnen de passiegroepen) worden aangezet een event of congres te organiseren dat een meerwaarde biedt voor onze bestemming(en). 

We richten ons hiervoor op het aantrekken van internationale associatiecongressen en topevenementen die een positieve impact genereren op de bestemming. We focussen ons binnen het thema op relevante congressen en evenementen die inspireren, die thematisch sterk lokaal verankerd zijn en op domeinen waar Vlaanderen in uitblinkt. Met deze blik op congressen en evenementen, willen we een meerwaarde creëren voor alle partijen: bewoner, ondernemer en bezoeker.

Om de kennis en toeristische beleving verder te versterken zetten we in op het creëren van belevingsnetwerken. Die moeten de pre- en postbeleving van een congres versterken. Daar draagt ook het netwerk van onze Flanders Heritage Venues aan bij.

Verder zetten we in op innovatie en gaan we met projecten zoals de digitale transformatie van venues en het ondersteunen van de sector met allerhande tools die digitale versnelling kracht bij zetten. 

Benieuwd naar meer?

Wil je meer weten over het thema ‘Congressen en events’ en onze plannen? Bekijk dan zeker onderstaande documentaire.

Ben je een gepassioneerde toeristische ondernemer of organisatie en wil je graag met ons samenwerken rond dit thema?

Contacteer de themaverantwoordelijke ‘Congressen en events’