Kwaliteit op maat van gidsenwerking

Toerisme Vlaanderen biedt de toeristische sector ondersteuning met als doel een zo hoog mogelijke klantentevredenheid te scoren bij onze bezoekers. Eén onderdeel van de toeristische sector waarop wij ons specifiek richten zijn de organisaties met een gidsenwerking omdat gidsen vaak de enige aanspreekpunten zijn van toeristen.
gids met groep toeristen

Wij werken samen met partners uit het werkveld van gidsen en reisleiders om continue kwaliteitsbewaking te stimuleren. Dat doen we enerzijds door organisaties met gidsenwerking te ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit van hun aanbod en dienstverlening. Anderzijds werken we samen met opleidingsverstrekkers die de opleidingen voor gidsen en reisleiders inrichten.

Ondersteuning van organisaties met gidsenwerking

Ter ondersteuning van organisaties met gidsenwerking ontwikkelden we een instrumentarium dat hen helpt bij het systematisch en doelgericht werken aan de verbetering van de kwaliteit van hun organisatie. Gidsenverenigingen, diensten voor toerisme, reisorganisatoren, musea,... worden zo steeds meer bewust van hun rol in het creëren van tevreden toeristen. Er bestaat ondertussen ook een poule aan coaches 'Kwaliteit in Gidsenwerking' die organisaties kunnen bestaan in het verbeteren van de kwaliteit van hun werking.

Opleiding tot gids of reisleider

Gidsen en reisleiders spelen eveneens een sleutelrol in de creatie van deze klantentevredenheid. Het rondleiden van bezoekers is in Vlaanderen echter geen gereglementeerd beroep. Iedereen mag deze activiteit uitoefenen (en wel onder verschillende statuten) zonder dat hij hiervoor een specifieke beroepsbekwaamheid moet kunnen aantonen. Toch werkt Toerisme Vlaanderen samen met enkele opleidingsverstrekkers aan de opleidingen tot gids en reisleider.

Veelgestelde vragen

We hebben voor jou de meest gestelde vragen rond de onderwerpen gidsen en reisleiden in één document verzameld. Wellicht vind je hier al een antwoord op jouw persoonlijke vraag.