ICOM-kaart voor gidsen en reisleiders

Blijf je als fervent museumbezoeker graag op de hoogte van de laatste trends? Hou je er niet van om aan te schuiven voor het Louvre of het Metropolitan Museum? Dan is een ICOM-kaart zeker iets voor jou!
Gidsenwerking - rondleiding per fiets.jpg

Toerisme Vlaanderen geeft in samenwerking met ICOM Belgium Flanders, gidsen en reisleiders die in het bezit zijn van een geldige gids- of reisleiderskaart de kans om lid te worden van zowel ICOM Belgium Flanders als de International Council of Museums (ICOM).

Die lidmaatschappen zorgen ervoor dat je als eerste op de hoogte wordt gebracht van nieuwtjes uit de museumsector (zowel in Vlaanderen als internationaal), geïntegreerd wordt binnen een kennisnetwerk én van verschillende materiële voordelen (zoals gratis toegang in vele musea en andere kortingen) kan genieten.

De internationale ICOM-kaart, uitgegeven door de International Council of Museums, geeft toegang tot 20.000 musea wereldwijd. Een must-have dus voor cultuurminnende gidsen en reisleiders die tegen een interessante prijs hun blikveld willen verruimen. Je kan je internationale museumkaart aanvragen via office@icom-belgium-flanders.be

Ben je geen globetrotter en wil je enkel in Vlaanderen op stap? Dan kan je ook enkel de ICOM Belgium Flanders-kaart aanvragen. Vraag je een internationaal ICOM-lidmaatschap aan dan word je automatisch ook lid van ICOM Belgium Flanders. Je hoeft dus geen twee aparte aanvragen te doen.

Veelgestelde vragen over de ICOM-kaart

Wat is ICOM Belgium Flanders?

ICOM Belgium Flanders is de vereniging van musea en museummedewerkers en heeft als doel een kennisknooppunt te zijn waarin nieuwe informatie en kennis over het vakgebied wordt doorgegeven. ICOM Belgium Flanders ziet zichzelf als museologische denktank en reflectiekamer. ICOM Belgium Flanders fungeert ook als Nationaal Comité voor ICOM Internationaal en behandelt de aanvragen voor een ICOM-lidmaatschap.

Meer info: www.icom-belgium-flanders.be

Wat is ICOM Internationaal?

De Internationale Museumraad (International Council of Museums), opgericht in 1946, is een internationale niet-gouvernementele organisatie voor musea en museummedewerkers. ICOM vertegenwoordigt meer dan 170 naties en zo'n 30 000 leden. België neemt een prominente rol op in de thematische comités door de actieve inbreng van Belgische museummedewerkers. België scoort dan ook goed in het aantal ICOM-leden. Maar liefst 1300 museummedewerkers zijn lid van ICOM. Hiermee staat België op de 10de plaats van de Nationale Comités met het meeste aantal leden.

ICOM Belgium Flanders is het ankerpunt en de erkende vertegenwoordiger van ICOM in Vlaanderen. Als vertegenwoordiger van ICOM is ICOM Belgium Flanders verantwoordelijk voor de coördinatie van de aanvragen voor een ICOM-kaart.

Meer info: www.icom.museum  

Wat is de rol van Toerisme Vlaanderen?

Toerisme Vlaanderen heeft er bij ICOM voor geijverd om de ICOM-kaart toegankelijk te maken voor gidsen en reisleiders die de opleiding volgden. Zonder deze onderhandelingen zou het voor gidsen en reisleiders, zonder specifieke affiniteit met het museumveld niet mogelijk zijn om toe te treden tot ICOM (in Vlaanderen of Internationaal). Toerisme Vlaanderen en haar opleidingspartners informeren ICOM Belgium Flanders over de gidsen en reisleiders die in aanmerking komen voor dit aanbod.

Toerisme Vlaanderen wil met dit aanbod gidsen en reisleiders ondersteunen bij een kwaliteitsvolle en geïnformeerde uitoefening van hun activiteit, permanente bijscholing over museumwerking en het promoten van cultuur en kunst bij toeristen.

Wat is de ICOM-kaart?

Elk lid van ICOM Internationaal krijgt een persoonlijke ICOM-kaart, een internationaal erkende kaart die toegang geeft tot de meeste publieke musea in de wereld. 

Hoeveel kost het lidmaatschap?

Een regulier lidmaatschap van ICOM Internationaal kost 70 euro per jaar. Om de internationale ICOM-kaart aan te kunnen vragen, dienen gidsen en reisleiders echter vooreerst lid te zijn van het nationaal comité, ICOM Belgium Flanders. Dit is een eis en regel van ICOM. Lidmaatschap van ICOM Belgium Flanders kost 65 euro.

ICOM Belgium Flanders behoudt zich het recht om aanvragen die niet beantwoorden aan de ICOM-statuten of aanvragers die niet voldoen aan de ethische code van ICOM te weigeren.

Wat zijn de voordelen van het ICOM-lidmaatschap?

  • Je maakt deel uit van een internationale gemeenschap van museummedewerkers en internationaal gerenommeerde musea.
  • Je kunt deelnemen aan de activiteiten, opleidingen en workshops georganiseerd door ICOM.
  • Je hebt toegang tot de rapporten van de ICOM-onderzoekscentra.
  • Je blijft op de hoogte van de nieuwste trends en innovaties in de musea.
  • Met de ICOM-kaart bezit je een internationale kaart die gratis toegang of een voordelig toegangstarief biedt tot vele musea over de hele wereld.
  • Je hebt toegang tot 50 000 publicaties van het UNESCO-ICOM informatiecentrum.
  • Je ontvangt de ICOM elektronische nieuwsbrief en ontvangt login en paswoord voor het i-community-platform. 
  • Soms kan je via een aparte ingang gerenommeerde musea binnen, waardoor je niet lang hoeft aan te schuiven.
  • De internationale ICOM-kaart wordt in nog meer musea in Vlaanderen geaccepteerd dan de ICOM Belgium Flanders-kaart.  

Wat zijn de voordelen van het ICOM Belgium Flanders-lidmaatschap?

ICOM Belgium Flanders-leden krijgen in heel wat Vlaamse musea gratis toegang. Bovendien organiseert ICOM Belgium Flanders bijna maandelijks bezoeken achter de schermen van musea en opleidingsactiviteiten, waarop de leden worden uitgenodigd.

Hoe vraag ik mijn ICOM- en/of ICOM Belgium Flanders-lidmaatschap aan?

Je kan geen lid worden van ICOM zonder een aanvraag te doen via ICOM Belgium Flanders. Het lidmaatschap van ICOM Belgium Flanders is dus verplicht om lid te kunnen worden van ICOM Internationaal.

Je kan wel lid worden van ICOM Belgium Flanders zonder lid te worden van ICOM Internationaal. Toerisme Vlaanderen heeft een samenwerkingsovereenkomst met ICOM Belgium Flanders waardoor enkel opgeleide gidsen en reisleiders ook de internationale ICOM-kaart kunnen aanvragen.

Je kan je lidmaatschap aanvragen door de volgende stappen te volgen:

1. Beslis eerst of je een internationale ICOM-kaart wenst die wereldwijd voordelen verschaft of een ICOM Belgium Flanders-kaart die enkel in Vlaanderen voordelen biedt.

2. Volg de richtlijnen op de website van ICOM Belgium Flanders

3. Eens je lid bent bij ICOM, een internationale organisatie, houden zij je op de hoogte van nieuwigheden en extra voordelen via nieuwsbrieven in het Engels, Frans of Spaans.

Kan ik op elk moment mijn lidmaatschap aanvragen?

In principe kan je op elk moment van het jaar je lidmaatschap aanvragen. Let wel op dat het lidmaatschap jaarlijks is en loopt van 1 januari tot 31 december van het jaar waarin het lidmaatschap is betaald. Nieuwe aanvragen vanaf 30 september worden dan pas in rekening genomen voor het volgende jaar. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld in juni een aanvraag doet, je maar een half jaar beroep kan doen op de voordelen, maar wel het volledige bedrag van het lidmaatschap dient te betalen. Er snel bij zijn is dus de boodschap.

Hoelang zijn het lidmaatschap en de kaart geldig?

Een lidmaatschap moet elk kalenderjaar vernieuwd/verlengd worden, maar toch ontvang je niet telkens een nieuwe kaart. Eens je een ICOM-kaart bezit, ontvang je in het vervolg bij elke verlenging een sticker die je op de kaart kan kleven. Deze sticker verduidelijkt dat de kaart geldig is voor het nieuwe kalenderjaar.

In welke musea kan ik binnen met de ICOM-kaart of de ICOM Belgium Flanders-kaart?

Met de ICOM-kaart kan je in 20.000 musea ter wereld gratis of met korting binnen. Het is wel mogelijk dat sommige private musea of lokale musea de kaart niet erkennen. Met de ICOM Belgium Flanders-kaart kom je in vele musea in Vlaanderen gratis of met korting binnen. 

Wat is de Ethische Code voor musea?

Door je lidmaatschap aan te vragen onderschrijf je automatisch de Ethische Code voor musea.

Raadpleeg hier de Ethische Code

Kan ik mijn kaart uitlenen aan iemand anders?

Neen. De kaart is persoonlijk. Musea kunnen aan de bezoeker vragen om naast de ICOM-kaart ook een identiteitskaart te tonen.  

Wordt mijn lidmaatschap automatisch verlengd?

Neen. Eens je lid bent, krijg je in december van dat jaar per mail de vraag om je lidmaatschap te verlengen. Je krijgt de betalingsmodaliteiten en ga je hiermee akkoord, dan kan je je bijdrage overschrijven en krijg je zo snel mogelijk je geldige ICOM-jaarsticker toegezonden. 

Is mijn ICOM-kaart niet meer geldig wanneer ik mijn lidmaatschap al heb verlengd, maar nog geen nieuwe sticker heb ontvangen?

De meeste musea zullen in januari van het nieuwe jaar (dus in afwachting van je hernieuwingssticker) nog de ICOM-kaart van het afgelopen jaar aanvaarden.

Heb je een vraag over het lidmaatschap, de betaling, een beschadiging of verlies van de kaart, etc. dan kan je bij ICOM Belgium Flanders terecht via office@icom-belgium-flanders.be.

ICOM Belgium Flanders
office@icom-belgium-flanders.be